X

Yazar: 20 Mart 2020

Web Teknolojisi Nedir?

Muhtemelen daha önce “web geliştirme teknolojileri” terimini duydunuz, ama bunun gerçekte ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü?

Bilgisayarlar birbirleriyle insanların iletişim kuramadığı için kodlara ihtiyaç duyarlar. Web teknolojileri, bilgisayarların iletişim kurmak için kullandıkları biçimlendirme dilleri ve multimedya paketleridir.

Web Teknolojisi Nedir?

Web Teknolojisi Nedir?

1. Tarayıcılar

Tarayıcılar bilgi ister ve sonra bize anlayabildiğimiz şekilde gösterirler. Bunları web’in tercümanları olarak düşünün. İşte en popüler olanlar:

Google Chrome – Şu anda Google tarafından getirilen en popüler tarayıcı

Safari – Apple’ın web tarayıcısı

Firefox – Mozilla Vakfı tarafından desteklenen açık kaynaklı tarayıcı

Internet Explorer – Microsoft’un tarayıcısı

2. HTML ve CSS

HTML, ilk öğrenmeniz gerekenlerden biridir. HTML sayesinde, web tarayıcıları isteği aldıktan sonra ne gösterileceğini bilirler. HTML’nin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak istiyorsanız, CSS’nin ne olduğunu da bilmeniz gerekir.

CSS, Basamaklı Stil Sayfalarını temsil eder ve HTML öğelerinin ekranda nasıl görüntüleneceğini açıklar. Yeterli eğiticiye göz atarsanız, yakında CSS metin efektleri, sayfa geçişleri, resim üzerine gelme efektleri ve daha fazlasını oluşturacaksınız.

Yeni başlayan biriyseniz, James Williamson’ın bu Temel HTML ve CSS eğitimi, bu teknolojilere hızlı bir şekilde başlamanıza yardımcı olacaktır.

3. Web Geliştirme Çerçeveleri

Web geliştirme çerçeveleri, bir geliştiricinin basit veya sıradan görevler yapmaktan kaçınmak ve bunun yerine çalışma hakkı elde etmek için kullanabileceği öğelerin başlangıç noktasıdır.

Angular, dinamik web uygulamaları geliştirmek için özel olarak tasarlanmış en yeni web teknolojilerinden biridir. Bu çerçeveyle, başka çerçeveler veya eklentiler kullanmanıza gerek kalmadan kolayca ön uç tabanlı uygulamalar oluşturabilirsiniz.

Özellikleri iyi yapılmış şablonlar, MVC mimarisi, kod üretimi, kod bölme vb içerir. Tüm ifadeler kıvırcık parantez içine alınmış ve herhangi bir döngü veya koşullu deyim kullanmaz kod parçacıkları gibidir.

Angular’ı kullanmaya başlamak veya bu çerçevenin projeleriniz için doğru çözüm olup olmadığını hızlı bir şekilde değerlendirmek istiyorsanız, Google Geliştirici Uzmanı Justin Schwartzenberger tarafından Haziran 2019’da yayınlanan bu 3 saatlik eğitime göz atabilirsiniz. Bu kurs, Angular’ı kullanmaya başlamak için temel mimariden DOM ile çalışma, veri bağlama, yönlendirme ve bileşenler gibi yönergeler ve kanallar gibi daha gelişmiş konulara kadar her şeyi kapsar.

4. Programlama Dilleri

Daha önce açıkladığımız gibi, bilgisayarlar insan dili gibi bir dil kullanmadığından, iletişim kurmak için farklı bir yola ihtiyaçları vardır. İşte en popüler programlama dillerinden bazıları:

Javascript – tüm web tarayıcıları, Meteor ve diğer birçok çerçeve tarafından kullanılır

CoffeeScript – JavaScript’in “lehçesi”. Daha basit olarak görüntülenir, ancak tekrar JavaScript’e dönüşür

Python – Django çerçevesi tarafından ve matematiksel hesaplamaların çoğunda kullanılır

Ruby – Ruby on Rails çerçevesi tarafından kullanılır

PHP – WordPress tarafından herkesin kullandığı WYSIWYG editörlerini oluşturmak için kullanılır. Facebook, Wikipedia ve diğer büyük siteler tarafından da kullanılır

Git – hız için tasarlanan daha yeni bir dil

Swift – Apple’ın en yeni programlama dili

Java – Android ve birçok masaüstü uygulaması tarafından kullanılır.

Öyleyse en popüler olanlardan biraz daha ayrıntılı olarak konuşalım.