X

Yazar: 12 Ağustos 2020

Verimlilik İçin Öneriler: Takım İçi İletişim

Öyle bir iletişim çılgınlığı halindeyiz ki, kimi zaman fazla iletişimden iş yapamaz hale geldiğimiz bile oluyor. İnsanlar, kurumlar, ürünler, markalar, yazılımlar sürekli olarak birbirleriyle iletişim halinde. Etkileşim kurmak çağımızın en kolay aktivitesi olmakla birlikte doğru iletişimi doğru zamanda kuruyor olmak kilit bir hale gelmiş durumda.

Başarıya giden yolda şirket içi iletişimin önemi nedir, takım çalışması neden zaruridir ve doğru iletişim nasıl olmalıdır sorularına yanıt arayacağız bu yazıda.

Güzel hikayeler bir hayal ve ilk adımla başlar. 2016 Eylül ayında kendi hikayemizi yazmaya başladığımızda henüz 26 yaşındaydım. Aynı hayali kurduğum 2 arkadaşımla birlikte girişimimizi kurduğumuzda birbirimizle sürekli konuştuğumuz hayallerimiz dışında elimizde pek de bir şey yoktu. Ortada çivi çakılmış en ufak bir işimiz olmamasına rağmen sürekli toplantılar yapıyor oluşumuz bizi aynı hedefe kilitlemişti. Hedefimiz ne çok zengin olmak, ne çok büyük işler yapmak ne de adımızdan çok fazla söz ettirmekti. Gayemiz tamamen farklı ve katma değeri yüksek işler yapmaktı.

Zaman zaman iş yoğunluğundan birbirimizle iletişimimiz kopardı. Herkes kendi departmanıyla ilgili kafayı kuma gömmüş vaziyette olurdu. Geriye dönüp baktığımda muhtelif zamanlarda en az 3–4 kere bu halde bulduk kendimizi. Apar topar yoğun bir iletişim döneminden sonra aynı hedef için tekrar toparlanırdık. Geriye dönüp baktığımda şunu çok rahat söyleyebilirim ki; en hızlı yol aldığımız dönemler en iyi takım olduğumuz ve iletişimimizin en kuvvetli olduğu zamanlardı.

Metafizik seviyesi oldukça yüksek bir konu “iletişim”. Bir formülü veya bir denklemi yok.

İletişim iletmek değildir. İşteş bir eylemdir. Karşılıklı yapılır. Talimat veya emir vermek bir iletişim şekli değildir. Veya bir rapor sunmak da iletişim değildir. Şirketinizde iletişim yönteminiz üstten alta emirler, alttan üste raporlar şeklindeyse bu yazıyı biraz daha dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Geleceğin iş dünyasında böyle yapılara yer olmadığından eminim.

Şirket içi iletişim arttırma yöntemleri ve elde edilecek başarılı sonuçlar için şunları söyleyebilirim;

Personel Değil Takım Arkadaşı

Aynı geminin farklı görevlerinde yer alan birer tayfasıyız. Kaptan o geminin sahibi değil bir üyesidir. Aynı şekilde geminin temizliğinden sorumlu personel de. Bu zihniyete bürünmeden iletim sağlayabilirsiniz ama iletişimi asla sağlayamazsınız.

Yola Çıkmadan Önce

Takımın her ferdi geminin nereye gideceğini, nerede mola vereceğini, ne kadar yakıtları olduğunu, ne taşıdıklarını ve kime taşıdıklarını biliyor mu? Sorunun cevabı “Hayır” ise acilen geminin kaptanı takım arkadaşlarını toplayarak bu bilgileri onlarla paylaşmalı ve düzenli olarak bu bilgilendirmeleri tekrarlamalıdır. Bu sayede tüm üyeler en az geminin kaptanı kadar bu yolculuğu sahiplenecek ve görevlerini en doğru şekilde yapacaktır.

Hesap Sormayın Ama Hesap Verin

Herkes içgüdüsel olarak takım içinde kendisini ilgilendiren kısımlarla ilgili bilgi sahibi olmak ister. Bilgi muhatabı tarafından kendiliğinden verilmezse kişiler o bilgiyi almak için sormak durumunda kalır. Bu durum sürekli olarak yaşandığında ise bilgi vermeyen taraf kendisine hesap sorulduğu hissine kapılır ve kendisine bir duvar örer. Bu durum iletişim için yüksek tehlike sınıfındadır.

Herkes içinde bulunduğu organizasyona hesap verir durumda olmalıdır. Çünkü marifet iltifata tabidir. Ortaya çıkardığımız işten tatmin olduğumuzda onu duyurma içgüdüsüne zaten sahibiz. Çocukken yaptığınız berbat resimleri hatırlayın. Hiçbir çocuk yoktur ki yaptığı resmi kimseye göstermeden resim çantasına geri koysun. Yapılan tüm çalışmalar takım arkadaşlarının iltifatına sunulmalıdır. İletişimin başladığı nokta tam olarak burasıdır.

Beyin Fırtınası

Yolculuk fırtınalı olabilir, güzergah değişebilir veya gemide teknik bir aksaklık olabilir. Belki de bunların hiçbiri yaşanmaz ama yolculuğu daha keyifli hale getirmek için bir arayışa girmek de isteyebilirsiniz. İletişim kanalları açık olduğunda ortaya çıkacak fikirlerin kalitesi ve sayısı şaşırtıcı derecede yüksek olacaktır. Çünkü başlattığınız yolculukta görevli olan herkes mutlu, kendini değerli hissediyor ve en az kaptan kadar o yolculuğu sahipleniyor.

Kaptanlar Arası Uyum

Çoğunlukla uzun yolculuklara tek kaptanla çıkılmaz. Birden fazla kaptan, kaptan yardımcıları, teknik birim şefleri şeklinde bir organizasyon yapısı mevcuttur. Geminin kaderine en çok hükmedenler de bu kişilerdir. Yönetim kadrosu arasındaki iletişim çok daha kuvvetli olmalıdır. Kaptanlardan birinin kuzeye diğerinin güneye gitmeyi arzuladığını hayal edin. Kaptan yardımcılarının ise kaptan olma hayaliyle onlara kıskançlık beslediğini. Ortaya çıkabilecek kaosu ve başarısız bir yolculuk hikayesini tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Mükemmel bir uyum ve etkili bir iletişim olmazsa yukarıdaki senaryo çok da uzak değildir.

Geri Bildirim

Geri bildirim almak insan için bir ihtiyaçtır. Kurum iletişimi için en etkili yöntemlerden biridir aynı zamanda. Yapılan işin etkilerini, o işin başarılı mı yoksa başarısız mı olduğunu, karşı tarafın kendisi hakkında ne düşündüğünü merak eder insan. Takım arkadaşlarınıza geri bildirimler vermekten çekinmeyin.

Geri bildirim almak insanın kendisini daha iyi tanımasını sağlayacaktır. Dolayısıyla bu durum, iyi özelliklerini parlatması, kötü özelliklerinin ise farkına vararak onları düzeltmesi için eşsiz bir fırsattır.

Profesyonellik Sevgiye Mani Değil

Bu yazı kesinlikle “kanka modunda iş yapılmalıdır” düşüncesini savunmamaktadır. Gergin anlar, başarısızlıklar, aksamalar olduğunda S.O.S vermek gereklidir. Burada kilit nokta bana göre “Sevgidir”. Babanın çocuklarına zaman zaman sert uyarılar yapması onları sevmediği ve bir aile olmadıkları anlamına gelmez. Benzer bir durum olarak işler aksıyorsa, başarısızlık ihtimali oluşmuşsa, ailemizin “sevdiğimiz bir ferdi” istemeden yanlış işler yapıyorsa bazen sertleşmek gerekecektir. Aradaki sevgi ve bağın (iletişimin) kuvvetli oluşu bu problemin de krize dönmeden aşılmasını sağlayacaktır.

Takdir Edin, Başarıları Kutlayın

Başarıya giden yolda her şeyden önemlisi motivasyondur. Çok az kişi başarısızlıklarından motive olur. İnsanların büyük çoğunluğu başardıkça, başarısı takdir edildikçe motive olmaktadır. Takdir edilmeyen her başarı bir sonraki başarı ihtimalini yok etmekte, takdir edilen her başarı da bir sonraki adımda daha büyük başarıyı getirmektedir.

İletişim, etkileşim, kurum içi sinerji… Adına ne dersek diyelim bu kavramın temelinde birbirini doğru anlamak gerekliliği var, sevgi var, başarmak gayesi var. İletişim olduğunda başarı kesin gelir diyemeyiz ama iletişim olmadığında başarı kesinlikle gelmez diyebiliriz.

Sizce iletişimin iş dünyası için önemi nedir, şirket içi iletişimi arttıracak yöntemler nelerdir? Şirket içinde iletişimi arttıracak yardımcı programlar var mıdır? Yorum ve katkılarınızı bekliyorum.