X

Yazar: 29 Temmuz 2020

Sanal Mağaza Nedir?

Sanal mağazalar ürün satışlarında internet sitelerinde ürünlerin sergilendiği, değişik ödeme alternatifleri sunarak satışların yapıldığı sistemlerdir. Bu sanal alışveriş sisteminde tüketiciler sanal mağazalardan günün 24 saati uygun şekilde alışveriş yapabilmekte ve ürünlerin adreslerine istenilen zamanda teslim edilmesini sağlayabilmektedir. Bu durum şehir yaşantısı içinde zaman sıkıntısı çeken çalışan insanlar için büyük bir kolaylık olmaktadır. Sanal mağazalar kişilere alışverişte, fiziki uzaklığı ortadan kaldırıp, istedikleri ürünü farklı sitelerle karşılaştırıp, uygun fiyata almak imkanı sağlamaktadır.

Sanal mağazacılık yapan girişimciler sanal mağazalar sayesinde elde ettikleri maliyet avantajı ile dünyanın farklı yerlerine satış yaparak rekabet güçlerini artırmaktadır.

Sanal mağazalar KOBİ’lerin küresel pazarlara girerek rekabet etmesine olanak sağlamaktadır. Müşteriyle iyi iletişim kurabilen, onların sorunlarıyla ilgilenen, teknolojik alt yapısı iyi olan, güvenlik özellikleri gelişmiş, müşteriye uygun fiyatlı farklı alternatifler sunabilen, ödeme seçenekleri fazla olan, teslimat hızı yüksek sanal mağazalar müşteriler tarafından benimsenmesi ve müşteri sadakati oluşturması kolay olmaktadır.

Bu elektronik ticaret yöntemi sayesinde alıcı ve satıcı arasındaki iş süreçleri ve maliyetler azalmaktadır. Sanal Marketlerle ilgili bu çalışma doğrultusunda aşağıdaki önermelerde bulunulabilir,

Eticaret (Sanal Mağaza) - İşinizi Büyütelim

  • Sanal mağazalarda teknolojik alt yapıya önem verilmesi gerekmektedir.
  • Sanal mağazaların vitrininin oluşturan web sitelerinin profesyonelce hazırlanması ve güncellenmesi gerekmektedir.
  • Sanal mağazacılıkta rekabet edebilmek için uygun fiyatlarla ürün çeşitliliği olan bir atmosfer oluşturulmalıdır.
  • Sanal mağazaların müşteriye güven verebilmesi için güvenlikle ilgili tüm sertifikaların ve önlemlerin alınmış olması gerekmektedir.
  • Sanal marketler piyasada kendilerine yer bulabilmek ve tutunabilmek için modern reklam ve iletişim yöntemlerini etkin bir şekilde kullanmalıdır.  Sanal mağazalar müşteri bilgilerini veri madenciliği ve istatistiki yöntemlerle analiz edip farklı pazarlama yöntemleri kullanmalıdır.
  • Sanal mağazalarda satılan ürünlerin üç boyutlu şekilde görülebildiği teknolojilerin kullanılması ürünlerin gerçekliği ve güven konusunda müşteride olumlu etkiler uyandırabilir.
  • Sanal mağazacılıkta satılacak ürün ve hizmet fikrinin rekabet edilebilir ve sitenin teknolojik altyapısının iyi olması başarıyı artırabilir.
  • Sanal mağazacılıkta başarıyı yakalamak için müşteri odaklı olunmalı, müşteri memnuniyetine önem verilmelidir.
  • Türkiye’de sanal mağazacılığın yaygınlaşması için KOBİ’lere sanal posların verilmesi konusunda bankaların esneklik göstermesi faydalı olabilir.
  • Türkiye’de sanal mağazacılığın gelişmesi ve uluslararası düzeyde rekabet edebilmesi için Bilim Sanayi Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, Kalkınma Bakanlığı gibi kuruluşların çalışmalar yapması gerekmektedir.